Hoppa till sidans innehåll

Historia


Tösse-Cupen  41 år 2019

Historik

Innefotbollen i Tösse IF började 1978. Efter diskussioner i dåvarande styrelse gjordes en framställning till skolstyrelsen i Åmåls kommun om möjligheter att få spela fotboll i Karlbergshallen. Det var då förbud mot fotbollsspel i samtliga gymnastikhallar i hela kommunen.

Efter en lång och sendragen överläggning fick vi så småningom klartecken från skolstyrelsen att pröva en omgång med inomhusfotboll. Vi beslöt då att inbjuda kommunens fotbollsföreningar till ett kommunmästerskap för herrar seniorer. Deltagare i denna första historiska turnering i Åmål var: IFK Åmål, IF Viken, Fengersfors IK, Grane IK samt arrangörsklubben Tösse IF.

Så var det där med regler för inomhusturneringar. Svenska Fotbollförbundet hade då inga spelregler för detta så det var att komponera ihop något själva. Det blev sarg runt planen av gymnastikbänkar, bollen var en gul filtboll samt tre hörnor straff.

Segrare i denna första turnering blev IFK Åmål. Sedan spelades kommunmästerskap 1979, 1980, 1981 de senare åren utökades antal lag med Svanskogs IF.

1982 fick en sponsor Åmåls Sparbank och då ökades antal till 20 st och turneringen döptes till ”Sparbankens Cup”.  Sen kom det också spelregler från Svenska FF för inomhusfotboll ”Fiwe a Side” som vi spelade efter fram till Futsal-reglerna kom.

Sparbanksturneringarna genomfördes åren 1982 – 1992.

”Tösse-Cupen” hette turneringen första gången 1993 och spelades de första åren med samma uppläggning bara en dag och inbjudna var endast herrar seniorer. Sedan har turneringen utökats till två dagar, ungdomar på lördag och seniorer på söndag, alltid sista helgen i januari. De senaste åren har vi också genomföret spel för damlag.

Tösse IF var första föreningen att starta inomhusfotboll i Dalsland och vi hoppas att kunna genomföra många fler år med vår turnering Tösse-Cupen som fortfarande har ett gott namn ute bland klubbarna i Dalsland, Värmland, Bohusläns Fotbollförbund.   

Åke Nilsson 

Uppdaterad: 20 SEP 2017 13:57 Skribent: Eva Karlsson
Epost: Adressen Gömd

Tösse IF:s helårssponsorer

 

Intersport

CanAllto-El

Pokalhuset

 

 Optimera

colorama

Heintz Bil_logo_004

BäcksGolv

Handelsbanken

Postadress:
Tösse IF - Fotboll
Frillsätersvägen 3
66298 Tösse

Besöksadress:
Frillsätersvägen 3
66298 Tösse

Kontakt:
Tel: 053220131
Fax: +4653220131
E-post: This is a mailto link